FTP Training

Ben jij nieuwsgierig naar wat  FTP spinning precies inhoudt? En wat het voor je gezondheid kan doen? In dit artikel informeren we jou over deze intensieve indoor FTP Spinning. Lees hieronder alles over deze steeds meer beoefende trainingsmethode

Wat is spinning?

Al in de jaren ’90 van de vorige eeuw werd spinning geïntroduceerd in de V.S. en is toen langzamerhand verspreid in Nederland. Spinning betekent ‘ronddraaien’. Het is een effectief fietsprogramma waarbij je zit op een soort stationaire hometrainer, een spinningbik eof spinnergenoemd. Het ziet er uit als een racefiets en heeft een vliegwiel.

De vliegwiel biedt de weerstand die je nodig hebt bij het trainen en stopt ook niet direct met draaien als je stopt met fietsen (‘een doortrapper’). Daardoor blijf je in een constante flow tijdens het fietsen. De hoogte van de weerstand van het fietswiel kun je zelf afstellen, waardoor je zelf de zwaarte en het tempo van de training kunt bepalen.

Op de spinningbike zit een wattage meter , waarop je de kracht van je training kunt volgen, een hartslagmeter waarop je je hartslag in de gaten kunt houden, maar ook de verbrande energie. Uiteraard is ook de snelheid te zien waarmee je fietst, de fietsen communiceren door middel van een App op je telefoon.

Spinning: de training

De training duurt meestal tussen 45 en 60 minuten en is fysiek behoorlijk zwaar. Wil je hiermee beginnen dan kan het fijn zijn als je eerst al wat conditie hebt opgebouwd, maar het is geen absolute must… de conditie gaat door het FTP spinnen komen. Je volgt de training in groepsverband, onder leiding van een sportinstructeur die je zal motiveren en stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

Er wordt getraind op je persoonlijke wattage, een FTP ( Functional Threshold Power)  test maakt een onderdeel uit van de trainingen, deze worden om de 6 weken afgenomen. Je kunt je vooruitgang dus goed meten! De training is afwisselend en elke training is anders ingedeeld. Er wordt altijd begonnen met een warming-up om blessures te voorkomen. De sportinstructeur geeft aan wanneer je bijvoorbeeld een high intensitytussensprint / intervalsprint moet doen, op de pedalen moet gaan staan of wanneer je een klim moet maken. Het einde van de training bestaat uit een cooling-down met rek- en strekoefeningen.

Gezondheidsvoordelen van spinning

Tijdens de training worden met name de billen-, benen- en rugspieren intensief getraind. Doordat je je conditie & uithoudingsvermogen opbouwt, wordt je longinhoud vergroot, je bloedsomloop verbetert en versterk je je hart- en bloedvaten. Je spieren worden soepeler (en niet groter zoals met krachttraining!), je verliest behoorlijk wat zweet en verbrand gemakkelijk veel calorieën.

Het is een persoonlijke uitdaging om je niveau langzaam op te bouwen en voor jezelf je grenzen te verkennen en jezelf uit te dagen. Je hebt geen tegenwind of regen, wat een voordeel is ten opzichte van buiten fietsen.

Afvallen met spinning

Spinning kan een goede manier zijn om kilo’s kwijt te raken. Het is een conditiesport (duursport) oftewel cardio, met af en toe high intensitytraining. Je zult het echter wel vaker dan 1 keer in de week moeten doen. Doordat je meer energie krijgt en fitter wordt word je vaak vanzelf ook actiever en ondernemender binnen je dagelijks leven.

Calorieverbranding is afhankelijk van meerdere factoren: je geslacht, je leeftijd, je stofwisseling, je vetpercentage, BMI en je leefstijl. Je zult naast het spinnen ook op je voeding moeten letten.

Spinning is niet perse de beste manier om af te vallen. Je hartslag is eigenlijk te hoog om effectief vet te verbranden. De calorieverbranding valt tegen in verhouding tot de intensiteit.

Als je echt effectief wilt afvallen is het beter om vaker te trainen in lagere hartslag-zones (65-80% van je maximale hartslag), wij trainen in zones, als je snel gewicht wilt verliezen geef dit dan aan, je kunt dan binnen de groep in een voor jou aangepaste zone meetrainen. We vragen dus ook wat je doel is van het Spinnen, hier passen we jouw training op aan!!

Ook het combineren met krachttraining is aan te raden voor een optimaal resultaat. Het is daarbij belangrijk dat je spinnen altijd na de krachttraining doet en niet ervoor. Na een spinning training kun je namelijk niet alles meer geven. Uiteindelijk gaat het er ook om wat je leuk vindt om te doen. Niet iedereen heeft de motivatie en fysieke mogelijkheden om elke vorm van fitness of cardio te doen. Bij spinning is de kans op blessures vrij klein, wat een voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen.

Benodigdheden spinning

Bij spinning wordt gewerkt met SPD, voluit Shimano Pedaling Dynamics. Dit is een systeem van klikpedalen.

Onderaan de fietsschoen zit een metalen plaatje dat in het pedaal vastklikt. Je hebt dus stevige spinningschoenen nodig met een zool waar spd pedalen onder kunnen. Met deze zooltjes kun je je vastklikken aan de pedalen. Hierdoor kun je niet alleen duwend, maar ook trekkend kracht uitoefenen, wat efficiënter is. Ook wordt beschadiging aan de vloer met deze schoenen voorkomen.

Verder draag je een comfortabel fietsbroekje met een zeemleren kruisje in het midden. Je kunt er één aanschaffen met badstof aan de binnenkant en dan hoef je geen ondergoed eronder te doen; dit is vaak comfortabeler. Je kunt daarboven een ademend shirt van lichte vezels dragen. Sommige sporters vinden het ook fijn om handschoentjes met gel patste dragen voor het opvangen van schokken en voor meer grip.

Voor, tijdens en na het spinnen

Probeer voor het sporten altijd licht te eten. Eet minimaal een uur voordat je gaat beginnen met spinnen. Havermout met amandelmelk en banaan is bijvoorbeeld goed omdat het lekker vult, voldoende energie geeft, maar toch geen dikmaker is.

Neem een bidon met water mee en een handdoek. Bouw de training rustig op. Houd je grenzen in de gaten. Misschien is je buurman of buurvrouw al een stuk verder en heb je de neiging om hierin mee te willen gaan. Kijk liever naar je eigen mogelijkheden op dat moment.

Word je bijvoorbeeld licht in je hoofd of krijg je kramp in je kuit(en), dan is het verstandig om even voor een lagere trainingsintensiteit te kiezen.

De trainingsinstructeur is er ook om vragen aan te stellen en hulp te bieden bij het bepalen van jouw persoonlijke niveau.

Eet binnen een uur na de training voldoende eiwitten, zoals eieren. Vaak heb je de neiging om meer te gaan eten dan normaal na een inspannende training. Kijk goed uit met wat je dan eet. Ga geen hele borden witte pasta wegwerken. Kies liever voor veel groenten zoals broccoli, eiwitten zoals bijvoorbeeld quinoa, en essentiële vetzuren zoals die in avocado. Kip of quorn(vegetarisch) erbij en je hebt een uitstekende sporters-maaltijd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top