E-bike training

Hoewel elektrische fietsen (e-bikes) over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn er enkele specifieke gevaren waar ouderen op moeten letten bij het gebruik van een e-bike. 

Welke risico’s zijn er op de E-Bike

  1. Snelheid en stabiliteit: E-bikes kunnen hogere snelheden bereiken dan traditionele fietsen, vooral bij gebruik van de elektrische ondersteuning. Ouderen kunnen moeite hebben met het behouden van stabiliteit bij hogere snelheden, vooral als ze niet regelmatig fietsen.
  2. Onbekendheid met technologie: Ouderen die niet vertrouwd zijn met elektrische technologieën kunnen moeite hebben met het begrijpen en beheersen van de functies van een e-bike, zoals het schakelen tussen ondersteuningsniveaus. Dit kan leiden tot onverwachte situaties en ongelukken.
  3. Remmen: Het gebruik van remmen kan anders aanvoelen op een e-bike, vooral als deze is uitgerust met elektrische remmen. Ouderen moeten bekend zijn met het remsysteem van hun e-bike en weten hoe ze het op een veilige en effectieve manier moeten gebruiken.
  4. Verkeersdeelname: Ouderen kunnen kwetsbaar zijn in het verkeer, vooral als ze minder goed kunnen anticiperen op het gedrag van andere weggebruikers. Het is belangrijk om defensief te rijden, altijd de verkeersregels te volgen en extra voorzichtig te zijn op drukke wegen.
  5. Fietspaden en terrein: E-bikes kunnen op verschillende soorten terrein worden gebruikt. Ouderen moeten voorzichtig zijn bij het oversteken van ruw terrein, zoals ongelijke paden, grind of modder, om te voorkomen dat ze de controle verliezen.
  6. Fysieke beperkingen: Naarmate je ouder wordt, nemen het reactievermogen en de fysieke conditie af. Dit combineert minder goed met de hogere snelheden van de elektrische fiets. vaak zijn er fysieke beperkingen, zoals verminderde balans, coördinatie of zicht. Deze beperkingen kunnen de veiligheid op een e-bike beïnvloeden.

 

Minimaliseer deze risico’s !

Wat kunnen wij je aanbieden
  • Training: Volg een SpinnrZ e-bike training** om vertrouwd te raken met de specifieke kenmerken en het gebruik van de e-bike.
  • Onderhoud: Zorg ervoor dat de e-bike regelmatig wordt onderhouden en dat de remmen, banden en andere essentiële onderdelen in goede staat verkeren.
  • Beschermende uitrusting: Draag altijd een helm en overweeg het dragen van andere beschermende uitrusting, zoals handschoenen en elleboog- en kniebeschermers.
  • Bewustwording: Wees bewust van de eigen fysieke beperkingen en pas het fietsen aan op het eigen niveau van comfort en veiligheid.

Cursus ‘Veilig onderweg op de E-bike’

SpinnrZ helpt daar graag bij door het aanbieden van de cursus ‘Veilig onderweg op de E-bike. Na afloop van de cursus stapt u met het nodige plezier en zelfvertrouwen op uw elektrische fiets

De cursus bestaat uit een praktisch en theoretisch gedeelte en duurt circa 3 uur.

Deze cursus is special bedoeld voor mensen die op een E-Bike fietsen.

Wij bieden deze cursus aan voor € 50,- maar bij aanschaf van een nieuwe e-bike is deze gratis**. (informeer bij uw fietsen dealer)

Het is een mooie gelegenheid om de fietsvaardigheden te vergroten, de E-Bike beter te leren beheersen en om met zelfvertrouwen deel te nemen aan het drukke verkeer.

De cursus bestaat voor het grootste gedeelte uit een praktisch gedeelte maar ook uit een stukje theorie Bij een kop koffie gaan we eerst kennismaken met elkaar en praten we over het gebruik en ervaringen met de E-bike.

Daarna gaan we snel over op het praktische gedeelte. Daar kunt u in alle rust met de diverse oefeningen aan de slag gaan.

Na het volgen van deze training kunt u veilig en vol zelfvertrouwen met de elektrische fiets op pad gaan.

U blijft lekker mobiel, kunt leuke en nuttige dingen gaan doen en u werkt aan uw gezondheid.

De training wordt verzorgd door SpinnrZ In&Outdoor fietstrainingen eventueel in samenwerking met uw Fietsdealer.

• SpinnrZ werkt met gediplomeerde KNWU Trainers

Doelstelling en inhoud van de training

De E-Bike training bestaat uit verschillende onderdelen, met onder andere:

Behendigheid en Stuurtraining

De ideale lijn voor het nemen van bochten

Het Op-en Afstappen en veilig wegrijden

Hoeveel trap ondersteuning heb ik nodig

In welke versnelling moet ik rijden

Hoe maak je een noodstop

 Do&Dont’s op de E-Bike

 Verkeersveiligheid

 

spinnrz outdoor

We hebben een op jou afgestemde trainingsopbouw van een beginner tot een pro! Je leert alles over hoe je moet rijden in een groep, de perfecte zit en de techniek van het wielrennen.

spinnrz mtb

We trainen op een leuke afwisselende en verassende wijze. De SpinnrZ MTB trainingen zijn er zowel voor de beginner als de gevorderde rijder. De training is gericht op technisch rijden. 

Baan Clinic

Altijd al de kick van baanwielrennen willen ervaren? SpinnrZ verzorgt een complete baan clinic op wens of afgestemd op de groep in Sportpaleis Alkmaar. 

 

SpinnrZ Outdoor Wielrennen West-Friesland Enkhuizen

Sportademhaling

Veel sporters hebben in rust al een te hoge ademhaling. Hierdoor kunnen zij niet het maximale uit de sport halen. Wij nemen je mee in jouw ademhalingspatroon

Scroll naar boven
Scroll naar top